Ο Ελληνικός Κινηματογράφος βρίθει από ιστορικές και πολεμικές ταινίες, πολλές εκ των οποίων σημείωσαν τεράστια επιτυχία στα ταμεία. Οι περισσότεροι κινηματογραφιστές ασχολήθηκαν με την περίοδο της Κατοχής κι αργότερα με τη Χούντα. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ταινίες με θέμα την Επανάσταση του 1821, που γιορτάζεται την 25η Μαρτίου.

Το Λάβαρο του ’21 (1929)

Η ταινία εκτυλίσσεται στον Μοριά, όπου στις 25 Μαρτίου 1821 στη μονή της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης. Η ταινία επιχειρεί να αναπαραστήσει τα γεγονότα που ακολούθησαν, μέσα από την ιστορία δύο ερωτευμένων, του Δήμου και της Βάσως. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Μάνος Κατράκης (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση) και η Λέα Λελούδα. Την ταινία, που είναι ασπρόμαυρη και βουβή, σκηνοθέτησε ο Κώστας Λελούδας.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/listes/27#goog_rewarded

Καλάβρυτα 1821 (1970)

Μαυρόασπρη ταινία του Σπύρου Ζιάγκου, διάρκειας 78 λεπτών, που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Εσμέ η Τουρκοπούλα». Ο Λάμπρος Κανάκης, ένας φλογερός πατριώτης που ξεσηκώνει τους υπόδουλους έλληνες ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την κόρη του Πασά των Καλαβρύτων, Αϊσέ. Οι δύο ερωτευμένοι νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις δυσκολίες της καταγωγής τους, όταν η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή με το όνομα Ελευθερία. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Παύλος Λιάρος και η Άννα Ιασωνίδου. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1969-1970 κι έκοψε 15.273 εισιτήρια. Κατέλαβε την 90η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/listes/27

Καλάβρυτα 1821 (1970)

Μαυρόασπρη ταινία του Σπύρου Ζιάγκου, διάρκειας 78 λεπτών, που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Εσμέ η Τουρκοπούλα». Ο Λάμπρος Κανάκης, ένας φλογερός πατριώτης που ξεσηκώνει τους υπόδουλους έλληνες ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την κόρη του Πασά των Καλαβρύτων, Αϊσέ. Οι δύο ερωτευμένοι νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις δυσκολίες της καταγωγής τους, όταν η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή με το όνομα Ελευθερία. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Παύλος Λιάρος και η Άννα Ιασωνίδου. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1969-1970 κι έκοψε 15.273 εισιτήρια. Κατέλαβε την 90η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/listes/27#goog_rewarded

Καλάβρυτα 1821

Μαυρόασπρη ταινία του Σπύρου Ζιάγκου, διάρκειας 78 λεπτών, που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Εσμέ η Τουρκοπούλα». Ο Λάμπρος Κανάκης, ένας φλογερός πατριώτης που ξεσηκώνει τους υπόδουλους έλληνες ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την κόρη του Πασά των Καλαβρύτων, Αϊσέ. Οι δύο ερωτευμένοι νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις δυσκολίες της καταγωγής τους, όταν η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή με το όνομα Ελευθερία. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Παύλος Λιάρος και η Άννα Ιασωνίδου. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1969-1970 κι έκοψε 15.273 εισιτήρια. Κατέλαβε την 90η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες
Πηγή: https://www.sansimera.gr/listes/27#goog_rewarded

© SanSimera.gr

Έτος: 1970

Σκηνοθεσία

Ζιαγκος Σπυρος

Σενάριο

Ζιαγκος Σπυρος

Ηθοποιοί

Χριστοφοριδης Περικλης

Παππας Σπυρος

Γαλανη Ρενα

Φραγκουλης Φραγκουλης

Λιαρος Παυλος

Ανουσακη Μαλαινα

Μπραουδακη Ελπιδα

Χειμωνιδης Γιαννης

Δουκας Νικος

Νικολακοπουλος Πανος

Κωνσταντινιδης Κωστας

Κοσμοπουλος Κωστας

Δοξακοπουλου Ερση

Ιασωνιδου Αννα

Βασιλακοπουλος Γιαννης

 Σύνοψη

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μωριά, παραμονές της Επανάστασης του 1821. Ο Λάμπρος, γιος του φλογερού αγωνιστή Στράτου Κανάκη, ο οποίος με τα πύρινα λόγια του ξεσηκώνει τους Έλληνες ενάντια στον τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την τουρκοπούλα Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις αντινομίες της καταγωγής και της θρησκείας τους, καθώς η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή και μάλιστα παίρνει το όνομα Ελευθερία.

Πηγή:greek-movies.com

Ελευθερία ή θάνατος

Λαμπέτης ο γιός του Αστραπόγιαννου

Έτος: 1972

Είδος: adventure, war
Διάρκεια: 92′
Χώρα: GR

Σκηνοθεσία
Χατζηκυριακος Παρις

Σενάριο
Χατζηκυριακος Παρις

Ηθοποιοί
Τζωρτζης Γιωργος

Γκιωκας Παναγιωτης

Δακορωνια Ελενη

Δανικας Κυριακος

Δανικα Τζινα

Νικητοπουλου Τζενη

Σύνοψη
Η ταινία είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αναφέρεται στο βίο του Λαμπέτη, γιου του Αστραπόγιαννου, μιας θρυλικής μορφής του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.  πηγή:greek-movies.com

https://youtube.com/watch?v=w8-iDmxGVtY%3Ffeature%3Doembed%26version%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ*(ΛΑΜΠΕΤΗΣ – Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ) ΒΑΣ.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ- GREECE 1972

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (ΛΑΜΠΕΤΗΣ – Ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ)ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗ -ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΘΩΜΑΣ. Η ταινία είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αναφέρεται στο βίο του Λαμπέτη, γιου του Αστραπόγιαννου, μιας θρυλικής μορφής του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡ.ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ ΠΗΓΗ – ΕΔΩ http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poet…​ και πληροφοριες για την ταινια εδω http://www.tainiothiki.gr/v2/filmogra…​

Καλάβρυτα 1821 (1970)

Άννα Ιασωνίδου, Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος»

Ακόμη μία ταινία που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη «Εσμέ, Η Τουρκοπούλα». Αυτή τη φορά το ρόλο της Εσμέ (Αϊσέ στην ταινία) υποδύεται η Άννα Ιασωνίδου και το ρόλο του Έλληνα αντάρτη (Λάμπρος στην ταινία) ο Παύλος Λιάρος. Συμμετέχει και ο Σπύρος Παππάς, σύζυγος της Άννας Ιασωνίδου.

πηγή:www.maxmag.gr

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Φαντασία: Αθήνα
  • Ρούβας Ά. & Σταθακόπουλος Χρ. (2005). Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα
  • IMDb
  • Wikipedia
  • www.karagiannis-karatzopoulos.com

Το Λάβαρο του ’21 του Κώστα Λελούδα (1929)

Μάρτης του 1821 και οι ξεσηκωμένοι Ελληνες υψώνουν στην μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα το ιερό λάβαρο της επανάστασης. Κάπου εκεί δίπλα αναπτύσσεται και το ειδύλλιο ανάμεσα στον Δήμο και τη Βάσω.

Η βωβή, ασπρόμαυρη ταινία του Κώστα Λελούδα παραγωγής της Γκρήκ Φιλμ – γνωστή και ως «25η Μαρτίου 1821», αλλά και ως «Το Φλάμπουρο του ’21» – εκτυλίσσεται στον Μοριά, όπου στις 25 Μαρτίου 1821 στη μονή της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών Γερμαν΄ς υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης. Η ταινία αφηγείται τα γεγονότα με πρώτο πλάνο την ιστορία δύο ερωτευμένων, του Δήμου και της Βάσως. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Μάνος Κατράκης (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση) και η σύζυγος του σκηνοθέτη, Λέα Λελούδα. Επαιζαν, επίσης, ο Δημήτρης Μπατής, ο Γιώργος Μούγιος, ο Νίκος Γεωργαλάς, ο Παύλος Καταπόδης, ο Λ. Δαδιανός, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο Μπουλάνος.

Η ταινία προβλήθηκε στον κινηματογράφο Ιντεάλ («Σαλόν Ιντεάλ» τότε) στην οδό Πανεπιστημίου στις 22 Απριλίου 1929. Ο Λελούδας για να την ενισχύσει περισσότερο, είχε προσλάβει το βαθύφωνο Βλαχόπουλο, ο οποίος την ώρα που παιζόταν το έργο, τραγουδούσε ζωντανά μπροστά στους θεατές το περίφημο τραγούδι του «Γέρο-Δήμου» με τη συνοδεία πιάνου. Λίγους μήνες νωρίτερα, στη διαφημιστική καμπάνια της ταινίας, οι δημιουργοί της μιλούσαν για μια ταινία «τελεία και αξία των ταινιών του Χόλυγουντ… που θ’ αποδώση εις το Έθνος μας δόξα και τιμή», δείχνοντας ταυτόχρονα και στους ξένους «πώς απεκτήσαμεν την ελευθερίαν μας, ώστε και να προκύψη απ’ αυτής της απόψεως ωφέλεια διά το έθνος μας».

Οι διαφημιστικές αγγελίες υπογράμμιζαν ότι το έργο αποτελούσε «πιστή απεικόνιση» της επανάστασης του 1821, γυρισμένο «στα ιστορικά το­πεία των αγώνων του Έθνους» κι ότι η κυβέρνηση είχε διαθέσει «όλα τα άγια κειμήλια του αγώνος». Μεταξύ άλλων παρουσιάζονταν επί της οθόνης: τα βασανιστήρια, το παιδομάζωμα, το χαράτσι, τα κρυφά σχολειά, ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο Ρήγας Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Υψηλάντης, ο Αγραφιώτης, ο γέρο-Δήμος, ο Διάκος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, η Φιλική Εταιρία, η ηρωίδα Βάσσω κ.ά.

Με τον τίτλο «Το Λάβαρο του ’21» θα προβαλ­λόταν η ταινία σε συνοικιακούς και θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας, όπως και στην επαρχία: Σέρρες (30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 1929 στα «Διονύσια»), Καλαμάτα (5 και 6 Απριλίου 1930 στον «Αμερικανικό κινηματογράφο»), Δράμα (από 3 Ιουνίου 1931 στο «Μέγα»), Καβάλα (από 18 Ιουνίου 1931στην «Αίγλη»), Φλώρινα (13 και 14 Δεκεμβρίου 1931 στο «Πάνθεον»).

Λάβαρο

Πηγή: Οι Πρώτες Ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου

Καλάβρυτα 1821 (Ολόκληρη η ταινία)

Follow us on Google News Ακολουθήστε το kalavrytapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις