Οι Ριγανιώτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τις Ανεμογεννήτριες στο χωριό τους. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και ανεπάρκεια στήριξης των κατοίκων.
Την θέση τους για τις ενέργειες του Δήμου ως προς την εγκατάσταση δεκατριών ανεμογεννητριών και μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στις τοποθεσίες Καστρουμάς και Αγναντάκι εξέφρασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας στις 27 Αυγούστου 2025, εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών “Όχι Αιολικά στη Ναυπακτία” από την Κοινότητα του Ριγανίου.
Η συζήτηση ανέδειξε την απουσία κεντρικού σχεδιασμού και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δήμου, μολονότι, κατά δήλωση του Δημάρχου, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες νομικές κινήσεις. Παρά την αρνητική γνωμοδότηση που έχει καταθέσει ο Δήμος για τα συγκεκριμένα έργα, η επίσημη θέση του, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακυρώνει έργα εκτός περιοχών Natura, δεν καταδεικνύει ουσιαστική διάθεση για πραγματική διερεύνηση του θέματος και συνεργασία με τους πολίτες.
Στο πλαίσιο ανοιχτής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ριγάνι στις 155 Αυγούστου 2025 και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας google, έχουν έως σήμερα συγκεντρωθεί πάνω από 350 υπογραφές πολιτών με άμεση ή έμμεση σχέση με την Κοινότητα Ριγανίου (κάτοικοι, ψηφοφόροι ή ιδιοκτήτες περιουσίας), που εκφράζουν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μονάδας αποθήκευσης ενέργειας. Οι υπογράφοντες δηλώνουν ρητά ότι δεν επιθυμούν την υλοποίηση των έργων, τα οποία προβλέπονται σε πολύ μικρή απόσταση από τον κατοικημένο οικισμό και αναμένεται να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ηχητική όχληση και οικολογική καταστροφή.
Με βάση τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, oι πολίτες κάλεσαν επανειλημμένα τον Δήμο Ναυπακτίας να προχωρήσει άμεσα στην οικονομική στήριξη των απαραίτητων νομικών ενεργειών για την αποτροπή των έργων, αναθέτοντας την υπόθεση σε δικηγόρο με εξειδίκευση στο περιβαλλοντικό δίκαιο, ένα αίτημα το οποίο απορρίφθηκε στην ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Αυγούστου 2025.
Απευθυνόμαστε και πάλι στον Δήμο Ναυπακτίας και ζητάμε να δράσει πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, ενώ ζητάμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει άμεση σχέση με την υλοποίησης της απόφασης, να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο και να μπλοκάρει ένα καταστροφικό έργο για την Κοινότητα του Ριγανίου που θα φέρει τον, κορεσμένο από Ανεμογεννήτριες, Δήμο Ναυπακτίας σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.
Οι Ριγανιώτες δεν συμβιβάζονται με ανταποδοτικά οφέλη και δεν αρκούνται στα απολύτως βασικά που ο Δήμος υλοποιεί για να τους καθησυχάσει. Το Ριγάνι δεν θα γίνει άλλο ένα νεκροταφείο σκουριασμένων ανεμογεννητριών.
Δημοτικό Συμβούλιο 27ης Αυγούστου 2025
ΚΙΝΗΣΗ ΡΙΓΑΝΙΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΙΓΑΝΙ
ΚΙΝΗΜΑ “ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ”
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
———- Forwarded message ———
From: ΟΧΙ Αιολικά στη Ναυπακτία <savenafpaktia@gmail.com>
Date: Tue, Aug 26, 2025 at 9:50 PM
Subject: Fwd: Ριγάνι Ναυπακτίας – Συλλογικό αίτημα πολιτών με κατάθεση 272 υπογραφών κατά των αιολικών έργων στην περιοχή
To: <savepanaitoliko@gmail.com>
Σε συνέχεια της Λογοδοσίας που έλαβε χώρα στις 25/8/25, σας επαναπροωθούμε το αίτημά μας και το επισυναπτόμενο έγγραφο με 272 υπογραφές πολιτών, οι οποίοι έχουνάμεση ή έμμεση σχέση με το Ριγάνι του Δήμου Ναυπακτίας (είτε κατοικούν ή ψηφίζουν, είτε έχουν περιουσιακά στοιχεία οι ίδιοι ή η οικογένειά τους, είτε είναι κληρονόμοι στην περιοχή), το οποίο σας αποστείλαμε ηλεκτρονικά και στις 18/8/25 στις 18:43 και το οποίο αφορά στα ακόλουθα:
· Να ενταχθεί το θέμα των έργων σε Καστρουμά και Αγναντάκι στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο 27/8/25 και να δοθεί έγγραφη απάντηση στα ερωτήματα και τα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί κατ’ επανάληψη στον Δήμο και τους ΔΗμοτικούς Συμβούλους.
· Να τεθεί σε ψηφοφορία η ανάληψη των απαραίτητων νομικών ενεργειών, με ανάθεση σε εξειδικευμένο νομικό με γνώση περιβαλλοντικού δικαίου και η ανάληψη του κόστους από τον Δήμο, όχι από τους πολίτες.
· Να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και συμμετοχή: ζητούμε η συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming και να δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους των κατοίκων και σε ενδιαφερόμενα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Σας υπενθυμίζουμε πως το Δ.Σ. υποχρεούται διά νόμου να συμπεριλάβει το αίτημά μας
: “Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται προς συζήτηση και προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα (δημότες ή κατοίκους). Οι προτάσεις κατατίθενται στο πρωτόκολλο της γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος τις εντάσσει υποχρεωτικά στην πρώτη πρόσκληση που θα εκδώσει μετά την κατάθεσή τους στο πρωτόκολλο.”
ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ 272 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης πως για τα έργα Καστρουμάς και Αγναντάκι δεν έχει γίνει ποτέ καμία διαβούλευση στο Δ.Σ., με τη συμμετοχή πολιτών με άμεση ή έμμεση σχέση με το Ριγάνι. Στις 25/5/25, συζητήθηκαν τα έργα Κοκκινιάς-Πατήματα, Υδροϋλεκτρικό Τερψιθέας και Παλιοβούνα.
Σύμφωνα με το νόμο 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων», στο αρθρο 19 αναφέρεται:
“Η έγκαιρη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού είναι υποχρεωτική, καθώς και η διασφάλιση της συμμετοχής του στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσω της διατύπωσης γνώμης. Η οικεία Περιφέρεια και ο Δήμος, μετά την παραλαβή του φακέλου, το θέτουν αμελλητί στη διάθεση του κοινού και των φορέων εκπροσώπησής του, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους.”
Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ριγάνι Ναυπακτίας και με θλίψη διαπιστώσαμε πως ο ίδιος ο Κοινοτάρχης νομίζει πως θα εγκατασταθούν μόνο 4 ανεμογεννήτριες.
Αναμένουμε την έγγραφη και άμεση απάντησή σας
Με εκτίμηση,
Κίνημα ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία – savenafpaktia@gmail.com
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας – savepanaitoliko@gmail.com
———- Forwarded message ———
From: ΟΧΙ Αιολικά στη Ναυπακτία <savenafpaktia@gmail.com>
Date: Mon, Aug 18, 2025 at 6:43 PM
Subject: Ριγάνι Ναυπακτίας – Συλλογικό αίτημα πολιτών με κατάθεση 272 υπογραφών κατά των αιολικών έργων στην περιοχή
To: <savepanaitoliko@gmail.com>
Προς: Πρόεδρο & Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας
Θέμα: Κατάθεση υπογραφών πολιτών – Αίτημα άμεσης οικονομικής υποστήριξης από τον Δήμο Ναυπακτίας για την άσκηση εξειδικευμένων νομικών ενεργειών κατά των έργων Αιολικών Σταθμών στις θέσεις Αγναντάκι και Καστρουμάς
Σε συνέχεια του αιτήματος άμεσης οικονομικής υποστήριξης από τον Δήμο Ναυπακτίας για την άσκηση εξειδικευμένων νομικών ενεργειών κατά των έργων Αιολικών Σταθμών στις θέσεις Αγναντάκι και Καστρουμάς, που κατατέθηκε στις 11 Ιουλίου 2025 με αριθμό πρωτοκόλλου 17618/2025, σας ενημερώνουμε ότι οι πολίτες με άμεση ή έμμεση σχέση με το Ριγάνι, Δήμου Ναυπακτίας, έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ακύρωση των σχεδιαζόμενων έργων στις θέσεις Καστρουμάς και Αγναντάκι.
Την Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025 και ώρα 19:00, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση πολιτών στην κεντρική πλατεία – σχολείο Ριγανίου, με σκοπό τη δημόσια συζήτηση για τα σχεδιαζόμενα έργα και τη συλλογική διαμόρφωση στάσης. Η συμμετοχή ήταν ενεργή και μαζική, οδηγώντας στην αυτόβουλη συλλογή υπογραφών από πολίτες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την κοινότητα. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ριγανίου-Πόρου δεν παρευρέθηκε.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε 272 υπογεγραμμένες δηλώσεις πολιτών που διατηρούν άμεση ή έμμεση σχέση με το Ριγάνι — είτε κατοικούν ή ψηφίζουν, είτε έχουν περιουσιακά στοιχεία (οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους) στην περιοχή. Με την υπογραφή τους, οι πολίτες εκφράζουν ρητά την αντίθεσή τους στην υλοποίηση των εν λόγω έργων και απαιτούν από τον Δήμο Ναυπακτίας να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή τους.
Τα αιτήματα των πολιτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
· Να ενταχθεί το θέμα των έργων σε Καστρουμά και Αγναντάκι στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να δοθεί έγγραφη απάντηση στα ερωτήματα και τα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί.
· Να τεθεί σε ψηφοφορία η ανάληψη των απαραίτητων νομικών ενεργειών, με ανάθεση σε εξειδικευμένο νομικό με γνώση περιβαλλοντικού δικαίου.
· Να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και συμμετοχή: ζητούμε η συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming και να δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους των κατοίκων και σε ενδιαφερόμενα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Η συλλογική βούληση των πολιτών αποτυπώνεται ξεκάθαρα για θεσμική ανταπόκριση και ουσιαστική στήριξη από τον Δήμο.
Παρακαλούμε για την αποστολή εγγράφως του αριθμού πρωτοκόλλου κατάθεσης των υπογραφών.
Η παρούσα ενέργεια θα κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης προς ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Με εκτίμηση,
Κίνημα ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία – savenafpaktia@gmail.com
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας – savepanaitoliko@gmail.com
———- Forwarded message ———
From: ΟΧΙ Αιολικά στη Ναυπακτία <savenafpaktia@gmail.com>
Date: Thu, Aug 7, 2025 at 1:46 PM
Subject: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αίτημα άμεσης οικονομικής υποστήριξης από τον Δήμο Ναυπακτίας για την άσκηση εξειδικευμένων νομικών ενεργειών κατά των έργων Αιολικών Σταθμών στις θέσεις Αγναντάκι και Καστρουμάς
To: <savepanaitoliko@gmail.com>
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας,
Προς ενημέρωσή σας, σας κοινοποιούμε το Αίτημα άμεσης οικονομικής υποστήριξης από τον Δήμο Ναυπακτίας για την άσκηση εξειδικευμένων νομικών ενεργειών κατά των έργων Αιολικών Σταθμών στις θέσεις Αγναντάκι και Καστρουμάς που κατατέθηκε στις 11 Ιουλίου 2025 με Αριθμό πρωτοκόλλου 17618/2025.
Παρακαλούμε για την άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση και απόφαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και για την έγγραφη απάντησή σας στα ερωτήματά μας και στα σχετικά αιτήματα.
Με εκτίμηση,
Κίνημα ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία – savenafpaktia@gmail.com
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας – savepanaitoliko@gmail.com
Ακολουθήστε το kalavrytapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
























