ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Τη νέα του μονάδα παραγωγής ζωοτροφών εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Οκτωβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και, με την ευκαιρία αυτή, Πρόεδροι συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, βρίσκονται στα Καλάβρυτα για να παραστούν στην τελετή των εγκαινίων αλλά και να συζητήσουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Μάλιστα, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς και ο Δ. Καπούνης προανήγγειλαν νέα συνάντηση των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας μας τις επόμενες ημέρες για τον καθορισμό δράσεων με χαρακτήρα διαμαρτυρίας για να επικοινωνηθούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

«Τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που τώρα αντιμετωπίζουμε είναι, αφ’ ενός, η ευλογιά των αιγοπροβάτων, που μπορεί να σημάνει την καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας και της παραγωγής της φέτας, της Γραβιέρας Νάξου και άλλων προϊόντων και, αφ’ ετέρου, η στάση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και περίπου έναν χρόνο για τις αγροτικές ενισχύσεις, η οποία φέρνει ένα τσουνάμι πολλαπλών αρνητικών εξελίξεων στην υπόλοιπη τοπική οικονομία», τόνισε ο Π. Σατολιάς.

«Είναι πολύ λίγα τα χρήματα που δόθηκαν προ μερικών ωρών από τον Οργανισμό, ο αγροτικός κόσμος δυστυχώς είναι στα κάγκελα και σχεδιάζει κινητοποιήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, με τον Δ. Καπούνη να επισημαίνει:

«Στις 23 Οκτωβρίου θα γίνει σύσκεψη της ΕΘΕΑΣ και όλων των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων στην Αθήνα για να καθορίσουμε τις δράσεις μας».

Δείτε Βίντεο:

Σύσκεψη των αγροτών για τα προβλήματα, θέτει τα ερωτήματά τους στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γ. Αυτιάς

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Σύσκεψη του αγροτικού κόσμου για να συζητήσει τα πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και να αποφασίσει τους τρόπους που θα διαμαρτυρηθεί για αυτά προανήγγειλαν, στον «αέρα» της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του Open, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής, δεσμεύθηκε να έλθει σε επαφή με τους κ.κ. Σατολιά και Καπούνη για να αναδείξει στην Ευρωβουλή τα ζητήματα που του έθεσαν στη διάρκεια της συνέντευξης. «Οι συνεταιριστές είχαμε εντοπίσει τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει τις ενισχύσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το 2025 και το δεύτερο είναι ποιος ασχολείται με τη σημερινή ΚΑΠ, που λήγει το 2028 και την επόμενη, αυτή του 2028-2034;», είπε ο Δ. Καπούνης. «Θέτω την προσεχή Δευτέρα τα ερωτήματα αυτά στους Οικονομικούς Επιτρόπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», απάντησε ο Γ. Αυτιάς. «Υπάρχει στάση πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληρωμές που έγιναν τις προηγούμενες ώρες είναι μηδαμινές. Η στάση πληρωμών επηρεάζει την τοπική οικονομία. Ο Έλληνας αγρότης δεν αντέχει άλλο, με όλα όσα έχουν γίνει (σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ευλογιά αιγοπροβάτων, κλπ). Υπό την πίεση των αγροτών, την επόμενη εβδομάδα η ΕΘΕΑΣ θα συσκεφθεί για τον τρόπο παρέμβασής μας. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η νέα ΚΑΠ και δεν μπορεί να λείπουμε εμείς οι αγρότες από τη συζήτηση για αυτήν», τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Π. Σατολιάς. «Πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι, ώστε να γίνουν και οι πληρωμές», ανέφερε, απαντώντας, ο Γ. Αυτιάς.

ΕΑΣ Νάξου

Follow us on Google News Ακολουθήστε το kalavrytapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις